Componentă a turismului cultural, turismul religios se cuvine a fi tratat în mod distinct, ca urmare a priorităţii pe care acesta o ocupă în rândul vizitatorilor judeţului Suceava. Formă de turism care există de secole şi care mai păstrează încă unele trăsături în privinţa pelerinajului propriu-zis, turismul religios este astăzi un fenomen complex care se află în continuă transformare şi diversificare, păstrându-şi însă elementul de bază care l-a consacrat: religia.
Existenţa celor opt mănăstiri şi biserici incluse pe lista patrimoniului UNESCO: Moldoviţa, Sucevița, Voroneţ, Humor, Probota, Arbore, Pătrăuţi, Biserica „Sf. Gheorghe” a Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, precum şi a celorlalte lăcaşe de cult, precum Putna, Suceviţa, Dragomirna, Slatina, Râşca, Bogdana, Bălineşti, Baia, determină manifestarea turismului religios sub două forme: vizite la lăcaşurile sfinte şi pelerinaje religioase cu ocazia unor sărbători de cult, a hramurilor mănăstirilor şi bisericilor.
TRASEE PELERINAJ IN BUCOVINA
Traseul nr. 1
Jud. Suceava, Obcina Cacica
Gura Humorului – pasul Cacica ( poiana Mirelui şi a Miresei)
Marcaj: bandă albastră
Descrierea traseului: Intrarea în traseu se face din Gura – Humorului, ieşirea spre Mănastirea Humorului-cca 45 min, traseul traversează o zonă de păşune, care oferă o panoramă a staţiunii Gura–Humorului , a văii Moldovei, o parte a obcinii Mari (vf. Toaca) şi a obcinii Voroneţului, după care poteca se cotinuă numai prin pădure, urcând pe vf. Piciorul Înalt (798 m) şi apoi pe vf. Cacica (803 m), până la pasul Cacica( poina Mirelui şi Miresei), unde intersectează un alt traseu turistic: Mănăstirea Humorului – Cacica.
Pelerinul poate continua traseul:
spre Cacica (1,5 h) – marcaj triunghi galben;
spre Mănăstirea Humorului(1,5 h)- marcaj triunghi galben.
Pe acest traseu se poate continua până la Pleşa şi Suceviţa.
Durata:
4h până în pasul Cacica;
6 ½ h până la Pleşa;
16-17 h până la Suceviţa.
Sezonalitatea: traseu accesibil tot timpul anului
Gradul de dificultate: traseu cu grad mic de dificultate
Nivel de echipare: nu necesită echipament special
Traseul nr. 2
Jud. Suceava, Obcina Cacica
Gura Humorului – Mănăstirea Humorului – Pasul Cacica – Cacica – Gura Humorului
Marcaj: triunghi galben
Descrierea traseului: Se pleacă din Gura – Humorului cu maşina până în Mănăstirea Humorului, intrarea în traseu se va face pe valea Ţiganca de unde traseul va urma cca 1 km pe firul văii după care poteca va intra în pădure, şi va urca până în pasul Cacica, unde va intersecta traseul marcat cu bandă albastră, după care va continua spre Cacica– Gura Humorului – cu mijloc auto.
Scopul traseului este de a conecta două localităţi, una Mănăstirea Humorului ( ca obiectiv mănăstirea) şi Cacica (ca obiectiv biserica catolică şi salina).
Durata traseului: 3 ½ h
Sezonalitatea: traseu accesibil tot timpul anului
Gradul de dificultate: traseu cu grad mic de dificultate
Nivel de echipare: traseul necesită echipament special
Traseul nr. 3
Gura Humorului – Pleşa – Soloneţul Nou – Cacica – Păltinoasa – Gura Humorului
Marcaj: traseu nemarcat
Descrierea traseului: Traseul este pe drumuri judeţene şi comunale, şi oferă o panoramă a văii Humorului, obcinii Mari precum şi zonei cuprinsă între Soloneţ şi Cacica, cu obiectivele turistice oferite de fiecare localitate în parte.
Exista posibilitatea de a se merge pe jos între Pleşa şi Cacica, urmărind drumul Minerilor – cca 3- 31/2 h..
Traseul nr. 4
Jud. Suceava, Obcina Tîrşiciori
Poiana Micului – Vf. Tîrşiciori – Suceviţa
Marcaj:
bandă galbenă – până la vf. Tîrşiciori
bandă albastră – până la Suceviţa
Descrierea traseului: Intrarea în traseu se face la ieşirea din Poiana Micului, urmând un drum forestier până în poiana Tîrşiciori, respectiv vf. Tîrşiciori(1038 m)–marcaj bandă galbenă. Din vf. Tîrşiciori, traseul continuă pe obcina Tîrşiciori, prin poiana Ştiubei, până la Mănăstirea Suceviţa – marcaj bandă albastră– traseu care vine din Gura – Humorului. La cca 30 min, pe versantul sting, la 200 m de culme ,exisă un mic lac care ofera un loc placut de popas.
Durata traseului: 5 ore
Sezonalitatea: traseu accesibil tot timpul anului
Gradul de dificultate: traseu cu grad mic de dificultate
Nivel de echipare: nu necesită echipament de drumeţie special şi complex
Traseul nr. 5
Jud. Suceava
Mănăstirea Suceviţa – valea Bercheza – valea Struginoasa – Mănăstirea Putna
Marcaj: cruce albastră
Descrierea traseului: Inrarea în traseu se face pe valea Bercheza ( din faţa mănăstirii Suceviţa) , urmînd această vale 6,5 km, după care urmeză un urcuş uşor de cca.1h, se ajunge pe o culme, şi se coboară în partea opusă, spre valea Struginoasa, intersectînd aceasta cam la km. 7, urmînd cursul acesteia pînă la intrare în localitate, unde se află şi manăstirea Putna.Scopul traseului este de a lega cele două localităţi, care au ca obietive turistice mănăstirile Suceviţa şi Putna.
Durata traseului: 5-6 h
Sezonalitatea: traseu accesibil tot timpul anului
Gradul de dificultate: traseu cu grad mic de dificultate
Nivel de echipare: nu necesită echipament de drumeție special și complex
Traseul nr. 6
Gura Humorului – Păltinoasa – Ciprian Porumbescu – Drăgoieşti – Măzănăeşti
Vorniceni – Moara – Bulai
Marcaj: nemarcat(vor fi marcate doar intersecţiile de drumuri)
Prin mijloace auto: distanţa este de 60 km.
sursa: salutBucovina.ro