Ucraina este poate vecinul cel mai puţin cunoscut de către români în ciuda faptului că locurile turistice abundă, chiar şi în imediata apropiere a graniţei comune. Legăturile sentimentale ne leagă de Cernauţi şi de urmele de românism existente acolo. Oraşul se află la o distanţă de mai puţin de o oră de la vama de la Siret iar drumul, care se prezintă acceptabil, trece prin legendarii Codrii ai Cosminului. Oraşul, cândva românesc, ia cel puţin o zi pentru a fi fi vizitat pe îndelete. Nu trebuie ratate fosta Mitropolie a Bucovinei, actuala Universitate, piaţa centrală unde tronează vechea primărie austriacă, biserica catolică poloneză, catedrala armenească, biserica Sf. Nicolae, foarte asemănătoare cu cea de la Curtea de Argeş, fosta sinagogă, transformată de sovietici în cinematograf, “strada domnească” plină de restaurante şi cârciumi ș.a,[1]
Universitatea Nationala Cernauti
Universitatea din Cernăuți (pe numele complet Universitatea Națională „Yuriy Fedkovych” Cernăuți) este cea mai importantă universitate din nordul Bucovinei, situată în Cernăuți, Ucraina. Universitatea a fost înființată în 1875 cu numele de Franz-Josefs Universität, pe bazele liceului teologic. Inițial, limba de predare a fost germana, cu departamente separate pentru limba și literatura română și ucraineană. În perioada dominației austriece, universitatea avea 3 facultăți: teologie ortodoxă, drept și filosofie. În această perioadă, corpul studențesc se compunea din circa 20-25% români și ucraineni, majoritatea studenților fiind evrei sau germani. După Unirea Bucovinei de Nord cu România, universitatea a fost redenumită în Universitatea Regele Carol I din Cernăuți. Clădirea universității datează din anii 1920-1922, fiind construită de guvernul României. Istoricul român Ion Nistor a fost mult timp rectorul universității.
Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi[3]
În muzeu sunt prezentate mai mult de 35 de exponate arhitecturale – caracteristice arhitecturii populare în a doua jumătate a sec. 18 și prima jumătate a sec. 20. Printre ele – structuri de locuit și agricole (case, cămări, hambare, cotețe, grajduri, șuri etc.), instalații industrial publice (mori, fierărie, magazine, primăria, biserică, clopotnița). Monumentele arhitecturale sunt completate cu interioarele tradiționale. În muzeu este reprodusă casa în pământ din sec. 8 (casă veche) – primul obiect arheologic. Fondul strâns de muzeu totalizează aproape 8 mii de articole: mașini agricole, unelte, obiecte de uz casnic, costume populare, țesături, obiecte din lemn, lut și instrumente muzicale, obiecte de cult și cărți. Dintre aceastea, mai mult de 1,5 mii sunt prezentate în interioarele clădirii.
Cetatea Hotinului
La est de Cernăuţi, pe malul Nistrului, se află Cetatea Hotinului, cel mai important edificiu din sistemul defensiv al Moldovei medievale. Fortăreaţa, ridicată în secolele XIII-XV, se prezintă într-o stare foarte bună iar interiorul a fost de multe ori utilizat pentru turnarea unor filme.
Aici se poate ajunge de la Cernăuţi cu autobuzul sau de la Siret, din România, pe un drum lung de 140 de km. Lângă Hotin se află oraşul medieval Cameniţa (Kamynets-Podilsky). Urbea de aici se poate încadra în rândul oraşelor de genul Sighişoarei. Turiştii nu îşi fac foarte mult apariţia însă locul are mult potenţial. Cameniţa este înconjurată de defileul râului Smotrych, este plină de cartiere pietruite, cu biserici renovate, palate mărunte şi de diverse piese de apărare uitate.
Atracţia principală o constituie fortăreaţa.
Muzeul Aviației și Cosmonautică
În Cernăuți există Muzeul Aviației și Cosmonautică. Acest muzeu a fost înființat în anul 1999 și este situat pe strada Golovnoi, 220. Expoziția conține două secțiuni permanente și expoziții care acoperă istoria aviației și cosmonauticii. Vizitatorii au posibilitatea de a învăța despre istoria aeronauticii, de la mașini care zboară către creații moderne de idei constructoare. Există modele de avioane de la primul și al doilea război mondial, și alte aeronave.[4]
Muzeul de istorie si cultură evreiască din Bucovina
Muzeul a fost deschis în timpul celebrării a 600 de ani al orașului Cernăuți, în octombrie 2008. Expoziția se află în fosta casă evreiască pe Piața Teatrului, 5 și acoperă perioada sec. XVII – XX. Un număr semnificativ de exponate cuprinde cărți vechi, documente, obiecte de religie și viață de zi cu zi. Muzeul prezintă mișcarea culturală și politică evreiască, viața literară, ocupațiile lor, sentimentele și nevoile spirituale.
Muzeul Regional din Cernăuți
Muzeul Regional a fost fondat în 1863. Muzeul contemporan (str. O. Kobilanskoi, 28) este situat într-o clădire cu două etaje, această clădire cândva aparținea fundației religioase ortodoxe.
Muzeul Regional de Artă din Cernăuți
Muzeul de Artă a fost creat în anul 1988 și este situate pe strada Tsentralnaia, 10. Colecția muzeului este formată din elemente colectate de către Muzeul Regional Cernăuți în timpul expedițiilor științifice, precum și din cadourile artiștilor individuali. Fondul are mai mult de 10 mii de exponate.
Carpații Bucovineni
Se întind prin zonele regiunilor Vizhnitsky si Putila, aceste formațiuni geologice au mari posibilități turistice, semnificație științifică și un impact esthetic: peștere, numeroase cascade, râuri de munte ș.a.
Nordul Bucovinei este renumită pentru clădirile sale religioase unice, care atestă spiritualitatea localinicilor. Toată regiunea este presurată cu biserici și mănăstiri, renuminte pentru design-ul exterior și picturile interioare, care nu au analog în lume.[5]