Momente ale vieții

Momentele principale ale vietii omului sunt marcate de sarbatori deosebite.

Obiceiurile din ciclul vietii, cele referitoare la nastere, nunta, inmormantare sunt cele mai importante prin unicitatea lor. Desi sunt legate de viata individului, acestea au caracter colectiv, la ele participand membrii familiei, rudele, vecinii, prietenii.

Nasterea unui copil, urmata de botez si cumatrie este un eveniment important in viata tinerei familii. De la nastere si pana la botez, chiar si dupa botez au loc practici magice care erau exercitate de moasa, care urmaresc indepartarea raului de noul-nascut si crearea cadrului pentru o viata buna a viitorului copilului. I se lega la mana un fir de lana rosie care-l ferea de deochi. In prima scalda sau in cea de la cumatrie, purificare prin apa, i se punea busuioc, ban de argint, flori, pentru a fi sanatos, iubit de cei din jur, cu noroc.

Pentru a primi taina botezului, copilul trebuie sa aiba unul sau mai multi nasi care sunt alesi de catre parinti. Acestia vin la cumatrie cu daruri, in special imbracaminte, pentru finul lor.

Nunta este un eveniment important in viata omului datorita unor practici specifice de rit de trecere la o noua viata, cea de familie. Acest eveniment este insotit de un impresionant spectacol, ceremonial esential in cadrul vietii si culturii umane. Acesta cuprinde mai multe momente de pregatire si desfasurare propriu-zisa a acestui eveniment cat si festivitatea in sine, bogata in fast si culoare: haine de sarbatoare si obiecte specifice: naframa, plosca, baltag, etc.

Un moment special il constituie “schimburile”; vornicelul mirelui aduce miresei darurile: flori, pieptene, oglinda, tulpan, pantofi, iar mireasa ii trimite mirelui darurile ei: camasa, brau, naframa. Acestea erau imbracate la cununie.

Un rol important il are luatul zestrei miresei inainte de nunta sau in ziua nuntii Lada de zestre cu piese de port si tesaturi variate: scoarte, laicere, grindarase, perine sunt purtate de vatajei in acompaniamentul muzicii, ce strigaturi si chiuituri, incarcate in caruta si duse la casamirelui. in ziua nuntii mirii, fiecare la casa lui, isi ia iertaciune de la parinti si de la celelalte rude si pleaca la cununie.

Inhobotatul miresei, schimbarea gatelii capului, din dimineata nuntii, marcheaza trecerea miresei de la statutul de fata la cel de nevasta, moment cu reguli traditionale prestabilite care nu pot fiincalcate