Paștele

Un alt moment semnificativ – Sarbatoarea Pastilor sau invierea Domnului marcheaza si inceputul primaverii, cu pregatiri deosebite de curatenie in casa si Tn gospodarie, cu focuri purificatoare.

Femeile pregatesc din timp oua rosii sau inchistrite, cozonaci, pasca, miel, unt, cas asezate in cosuri speciale, pascarite, acoperite cu cele mai frumoase stergare, care sunt duse la biserica pentru a fi sfintite in dimineata invierii.

Momentul invierii este marcat prin impuscaturi, odinioara cu sacalusurile (un fel de tunuri mici cu praf de pusca).

in ziua de Pasti se organizau jocuri de oina, tinerii trag clopotele pentru a avea spor in timpul anului. A doua si a treia zi de Pasti se organizau hore la care participau tinerii imbracati in cele mai frumoase costume populare, lucrate in timpul iernii. Acestea erau adevarate parade alefrumusetei si elegantei costumelor populare.

In unele localitati, la Pasti se inaugura scranciobul, prilej de distractie pentru copii si tineri.

Obiceiuri calendaristice de peste an sunt si hramurile bisericilor, devenite prilej de intalnire a rudelor si prietenilor din alte localitati. Ziua hramului este ziua de sfintire a bisericii, in majoritatea cazurilor o sarbatoare crestina, zi in care, dimineata se oficiaza liturghia care era urmata de ospat in curtea bisericii. Acum, ospatul se desfasoara la casa fiecarui gospodar care are invitati. Dupa ospat, tinerii, imbracati in frumoase costume populare, participau la hora satului(stransurain zona Radauti). Hramurile si horele sunt prilejuri de cunoastere intre oameni, de a lega prietenii, deaintemeianoi familii. Invitatiile la hram sunt reciproce.

Dintre toate hramurile Bucovinei, cele mai renumite sunt cele de la Suceava, de Sfantul loan sau Sanzaiene si cel de la Putna, de Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare, care si-au pastrat caracterul profund religios si national. La acestea, unde rolul cel mai importantil are serviciul religios savarsit de un sobor de preoti si ierarhi ai locului si invitati, participa zeci de mii de credinciosi din aproape toate zonele locuite de romani.