Siret

Orasul Siret este un mic orasel situat aproximativ la jumatatea distantei dintre Suceava si Cernauti, pe partea dreapta a raului Siret, si de pe urma caruia localitatea isi trage numele. Amplasat in apropierea granitei cu Ucraina, Siretul este un centru urban, de interes local, cu 9371 mii de locuitori.

Cercetarile arheologice si, monezile romane descoperite in zona au permis cercetatorilor sa afirme ca aceste meleaguri au fost locuite inca din timpul ocuparii Daciei de catre romani si chiar anterior acestei perioade (incepand cu Hallstatt).

In parte de rasarit a orasului, pe dealul Sasca situat peste raul Negostina, se inalta o cetate, construita se pare de Voievodul Sas, si a carei asezare seamana foarte bine cu cea a cetatii de scaun de la Suceava. In partea orasului denumita Sasca s-au ridicat primele constructii de tip gotic din Moldova, pe langa o multime de alte monumente de arhitectura religioasa.

Cu certitudine localitatea era, pe la inceputul secolului al XIV –lea, un important targ pe drumul ce unea Liovul de cetatile de la Marea Neagra. Siretul a cunoscut inflorirea maxima in perioada in care a fost resedinta voievodala, in timpul domniei lui Sas Voda (1353 – 1358), Latcu Voda (1367 – 1375) si mai ales a lui  Petru I Musat (1375-1391), devenind totodata un centru important al vietii economice, politice, administrative si culturale din Moldova. Mutarea capitalei la Suceava a determinat insa decaderea targului Siret.

Din aceste vremuri indepartate ale targului ne-au ramas pre putine vestigii. Mai tarziu, Siretul a devenit un orasel de provincie, iar in secolul al XIX-lea, ca atatea altele, a fost sistematizat. Oraselul mai pastreaza si alte urme interesante: cele doua cimitire evreiesti. Pietrele de mormant, repartizate intre cele doua cimitire – unul cel vechi situat pe o dalma conica, inconjurata de zid inalt de piatra, astazi naruit pe alocurea, la iesirea din oras catre Gramesti, celalalt, cel nou si inca in functie, situat pe o terasa inalta in fata dealului pe care se inalta Sfanta Treime.

Dincolo de viata lui provinciala, de orasel de margine de tara, Siretul se dezvaluie astfel ca unul dintre cele mai inteesante si mai originale depozite de vestigii, in aceasta bogata trezorerie a istoriei noastre care este Bucovina.

Principalele atractii

  Biserica Sfanta Treime
  Biserica “Sf. Ioan Botezatorul”
  Muzeul de Istorie din Siret a fost infiintat in anul 1985. Tematica sa evidentiaza formarea si dezvoltarea targurilor si oraselor medievale de la est de Carpati. În cadrul muzeului sunt prezentate numeroase aspecte de istorie locala, avand la baza un important documnetar arheologic. De asemenea, aici sunt relevate categoriile sociale din targul Siretului in perioada sa de glorie: mestesugari, negustori, ostasi din garda, etc.Adresa: 9 Mai nr. 17, Siret, jud. Suceava,  tel. 0230 280996
  Casa in care a trait marele folclorist si etnograf, membru al Academiei Romane, Simeon Florea Marian, intre anii 1877 – 1883, cand a fost preot si profesor in Siret.
  Alte obiective turistice din imprejurimi:
  Rezervatia Fanetele seculare de la Calafindesti